Om klubben

Segelklubben Kaparen i Kalmar är klubben för dig som gillar segling och båtliv. Kappseglare, långfärdsseglare, familjeseglare, bryggseglare, barn, ungdomar – vi har aktiviteter för alla kategorier.

En segelklubb med mer än bara kappsegling.

Mycket i vår klubb kretsar kring kappsegling eftersom det intresserar många medlemmar men vi har också annat på programmet; seglarskola, kurser, föredrag m.m. Vi har många idéer i olika stadier av förverkligande och tar gärna emot fler. Tillsammans utvecklar vi klubben enligt medlemmarnas önskemål. Klubben är förstås till för medlemmarna inte tvärtom!

Seglingssäsongen är mer än bara en kort sommar, vintersäsongen är enligt vissa den allra bästa! På vintrarna arrangerar vi förstås kurser och sådant men vi har också en mycket livaktig isjaktssektion.
I isjaktsektionen kan du få råd och dåd om du vill bygga din egen isjakt och vara med och segla. 100 knutar i en plywood låda en decimeter ovanför isen är garanterat en seglingsupplevelse utöver det vanliga.

Som medlem i SKK kan du göra din röst hörd i diskussioner med Kalmar kommun och andra myndigheter – var med och påverka. Fortsatta förändringar i samhällets inställning till båtlivet är att vänta, som medlem i en båtklubb har du lättare både att få information och delta i debatten om hur vi skall ”ha det” i framtiden. Tyck till!

Svensknabben- vår juvel vid sundet

Basen för vår verksamhet är vårt fina klubbhus på Svensknabben alldeles norr om brofästet. Där har vi samlingslokal, kurslokal, bastu, pentry, veranda, grillplats o.s.v. Våra klubb-båtar finns förstås till medlemmarnas förfogande. Klubbhuset kan du som medlem hyra för en billig penning för privata fester i trevlig miljö. Man kan säga att klubbhuset är din sommarstuga vid havet för ynka 350 spänn om året!

På Svensknabben finns också vår hemmahamn med ett par hundra boj-platser för segel- och motorbåtar. Naturligtvis kan du vara medlem i SKK oavsett om du har någon båtar eller inte, och oavsett var du har den.

Kappsegling – ett sant nöje

Om du inte har kappseglat förut kan vi bara ge dig ett råd – prova!

Kappsegling har något att ge de flesta seglare. Kappsegling hjälper dig, oavsett hur mycket eller litet du kan, att utvecklas till en bättre seglare, att segla säkrare, bekvämare och fortare – med mindre slitage på båt, utrustning och besättning. Även en kort bankappsegling är ett mycket effektivt sätt att koppla bort vardagens stress och bekymmer. Ett mentalt bastubad! Prova så får du se!

Våra kappseglingar lockar alltid många båtar från när och fjärran. SKK:s serie av klubbkappseglingar (där också medlemmar från andra klubbar är mycket välkomna) uppskattas för sin enkelhet (ingen anmälan, bara ut och segla) och sin blandning av ”blåbär” och ”experter”. Efteråt träffas vi i klubbhuset för eftersnack och fika. vi lottar också ut fina priser bland de deltagande besättningarna.

Vi seglar praktiskt taget varje lördag och onsdag under säsongen. Kappseglingsprogrammet och seglingsföreskrifter hittar du i vår klubbtidning ”Kaparbladet”. När du deltar i klubbkappseglingarna är du som medlem i SKK med och slåss om det eftertraktade vandringspriset ”Kaparmestare”.

Vi ordnar också andra kappseglingar t.ex. Ahlander Race och klassikern Blå Jungfrun Race, alltid en storslagen naturupplevelse med en magnifik höjdpunkt – att runda den mytomspunna granitklippan Jungfrun i blå sommarnatt eller gryningsljus. Man kan bli religiös för mindre!

Du som är intresserad av segling och ett aktivt båtliv – har båt, funderar på att skaffa, vill prova på att kappsegla eller ”bara” segla, hör av dig till oss och kom ner till Svensknabben